Tasmánsky diabol


Hoci kedysi žili po celej Austrálii, dnes ich bohužiaľ možno nájsť iba na ostrovnom štáte Tasmánia. Svoje brlohy si stavajú v pobrežných krovinách a lesnatých územiach, kde môžu počas dňa pokojne spať. Vytvárajú si ich aj v dutých pňoch, starých wombatích pelechoch, a v malých jaskyniach.

medvídek
 
Tasmánsky diabol má veľkosť malého psa. Má čiernu kožušinu, vďaka ktorej je maskovaný pri hľadaní jedla v noci. Je tiež charakterizovaný ostrými zubami, ktoré mu pomáhajú pri kŕmení. Pri hľadaní potravy môže cestovať na dlhé vzdialenosti. Zje všetko, čo je k dispozícii, najčastejšie zdochliny, dokonca aj pokazené a hnijúce mäso. Požuje aj kožušinu a kosti, ktoré rozdrví vo svojich silných čeľustiach. Hoci sú to samostatné zvieratá, tasmánski diabli sa zhromažďujú, aby sa nakŕmili, a často na seba zlomyseľne vrčia aby odstrašili ostatné jedince. Keď skončia s jedením, zo zdochliny nič nezostane.

tasmánký medvídek
 
Rozmnožovacie obdobie tasmánskeho diabla trvá od marca do mája. Samice sa pária s dominantnými samcami, ktorí bojujú aby získali ich pozornosť. Tri týždne po počatí samice porodia až 50 potomkov. Týchto 50 extrémne malých detí sa snažia dostať sa k jednej zo štyroch dostupných bradaviek na matke. Tie, ktorým sa to nepodarí, neprežijú. Potomkovia sú potom vo vačku tasmánskeho diabla približne tri mesiace, kým sa úplne rozvinú. Rovnako ako wombat, tasmánsky diabol má vrecko, ktoré sa otvára na dne, aby sa do neho počas cestovania nedostali nečistoty. Po tom, čo deti opustia vrecko svojej matky, zostanú skryté v brlohu ďalších 3 mesiace. Počas tejto doby matka prináša jedlo mladým. Vo voľnej prírode sa môžu dožiť až 5 rokov.

mládě
 
Tasmánsky diabol je na ostrove Tasmánia chránený. Organizácie aj jednotlivci sa snažia, aby úplne nevyhynul. Najčastejšou príčinou úmrtia je zrazenie autom, keďže sa často kŕmia zdochlinami na ceste. Sú tiež veľmi náchylní na nádor tváre, ktorý za posledných 10 rokov dramaticky znížil ich populáciu. Sú na Červenom zozname IUCN.

Tasmánsky diabol
Ohodnoťte příspěvek