Byvol africký prezývaný ako Čierna smrť

Čierna smrť. Týmto nepekným, no žiaľ výstižným označením nazývajú domorodí Afričania takmer 1 tonu vážiaceho tvora, odbornejšie známeho ako Byvol africký. Strach vyvolávajúcu prezývku si vyslúžil na základe faktu, že každý rok v Afrike zabije cca 500 ľudí. Byvol africký je síce z pohľadu iných predátorov, levov, považovaný za tupú a častú korisť, vlastne levy tieto tvory lovia pravidelne, no ak sa Byvol africký rozhodne zaútočiť alebo pustiť do boja, šancu na prežitie nemá nik. Svoje 1 tonu vážiace telo dokáže rozbehnúť rýchlosťou až 50 km/h a jeho útok privodí rozsiahle a veľmi vážne vnútorné zranenia, ako aj rozbitú lebku. O tom by vedeli povedať svoje aj ich úhlavní nepriatelia levy, ale vo väčšine prípadoch skôr ľudia, ktorí sú oveľa bezbrannejší. Čísla žiaľ hovoria jasnou rečou. Poďme sa ale na tohto obrovského tvora pozrieť ešte bližšie, nielen na jeho útočnú silu.

buvol

Jeho výška dosahuje "len" 1,7 metra a je to spôsobené najmä jeho krátkymi nohami. Jeho mohutnosť však spočíva v zavalitom a ťažkom tele. Nebezpečný výzor mu dodávajú i veľké rohy, ktoré však samcom začnú rásť až od šiesteho roku života. Rohy majú i samice, no viditeľne kratšie.

•         Kde sa najčastejšie vyskytujú a čím sa živia?
Byvol nemá tendenciu útočiť, aby lovil potravu, pretože sa živí zväša trstinou, trávou a k životu potrebuje najmä vodu, čo je vzhľadom k jeho váhe a konštrukcii celkom zaujímavé. Živí sa tak skutočne skromnými zdrojmi potravy, no dôležité sú pre neho najmä močariská a chládok. Ak opustí toto svoje obľúbené prostredie tak len preto, aby sa išiel napásť trávy, ktorá je takisto jeho častým menu. Ak je tráva privysoká, stádo ju začne hromadne mlátiť, robiť také chodníčky, na základe čoho sa potom ľahšie pasie aj ich nižším ratolestiam.

stádo

•         Sociálny život stáda a hierarchia
Nedá sa učiť presný počet členov stáda, nakoľko ich počet býva naozaj rôzny. Základ stáda ale tvorí dominantný samec (ten s najväčšími rohmi), okolo neho chodiace samice (vzájomne príbuzné) a spolu s nimi i potomstvo mladých byvolov, ktoré si však na základe rešpektu a strachu držia od toho staršieho a dominantného odstup.

Byvol africký prezývaný ako Čierna smrť
2.5 (50%)2